Hög tid för borgerligheten att göra upp med spelmonopolet

Med tanke på att mitt bloggande varit lite på paus under sommaren kommer här en debattartikel som jag var med på tillsammans med Niclas Jacobsson, tidigare förbundsstyrelseledamot i KDU gällande spelmonopolet som vi skickade in i april i år.

Hög tid för borgerligheten att göra upp med spelmonopolet

Den borgerliga regeringen har under sin tid vid makten minskat det statliga ägandet till förmån för att minska statsskulden. Helt riktigt med tanke på att vi vill lämna över ett land som står ekonomiskt mer väl rustat till kommande generationer. Vi unga Kristdemokrater skulle också vilja se att regeringen hade som ambition att se till att vårt land också stod moraliskt starkare rustat inför framtiden. Att bolag som Svenska Spel fortfarande finns i statlig ägo och att man ivrigt klänger sig  fast vid ett spelmonopol som för länge sedan spelat ut sin roll kan inte tolkas som annat än att man inte vågar ta den ideologiska striden mot betongsocialisterna.

Vi unga Kristdemokrater ser det som naturligt att det svenska spelmonopolet på sikt ersätts med ett licenssystem med tydliga restriktioner ang. marknadsföringen och att licensavgiften avsätts till att motverka spelberoende. Fram tills dess så borde dock regeringen genom ägardirektiv föregå med gott exempel och kräva av Svenska Spel att satsningen på att motverka spelberoende minst skall uppgå till 50% av marknadsföringsbeloppet samt att begränsa de elektroniska uttagen på statliga casinon till 5000 kr.

Vi tycker att det är hög tid att göra upp med den förlegade spelpolitiken. Därför är den enda långsiktiga lösningen att avskaffa det havererade monopolet.

Niclas Jacobsson
Förbundsstyrelseledamot KDU

Mattias Grängzell
Ordförande KDU-Malmö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s