Nu får det vara nog! (Publicerad i Skånska Dagbladet)

Debattartikel publicerad i Skånska Dagbladet

Knappt har 2012 ens börjat förrän ytterligare två människor skjutits till döds på öppen gata i Malmö. Det handlar förstås om stora tragedier för de drabbades anhöriga. Där våldet triumferar får medmänskligheten stå tillbaka, vad som breder ut sig är ett kallare samhälle där människor inte känner tillit till varandra.

Vi unga kristdemokrater har länge talat om vikten av ett samhälle där lag och ordning råder. Tyvärr kan vi ännu en gång konstatera att utvecklingen går åt fel håll. Nu krävs det krafttag. Det är dags att säga ifrån och en gång för alla sätta stopp för brottsligheten!

Tyvärr är dessa händelser bara några i raden, under 2011 sköts inte mindre än sex personer till döds i Malmö. Enligt polisen är det uteslutande illegala vapen som använts vid morden. Om det är så även i de senaste fallen är ännu okänt, men klart är att tillgången på illegala vapen är ett stort problem och en starkt bidragande orsak till de många dödsskjutningarna. Skånepolisen beslagtar årligen hundratals illegala vapen, medan tullen bara lyckas ta ett hundratal. Det är uppenbart att ett bättre samarbete behövs myndigheterna emellan för att redan från början hindra illegala vapen från att komma in i landet. Både tullen och polisen måste ges resurser och verktyg för att på allvar kunna ta itu med problemen.

Det är dock inte bara denna form av extremt grov brottslighet som måste bekämpas. Om vi menar allvar med att vi vill skapa ett samhälle byggt på medmänsklighet och tillit och där lag och ordning råder måste bredare insatser till. Det krävs en nolltolerans mot brottslighet.

Ett första steg är att skärpa straffen för vålds- och sexualbrott, samtidigt som antalet poliser som syns på gator och torg och som utreder brott successivt ökas. Staten måste vara tydlig med vad som tolereras respektive inte tolereras i samhället. Straffskalorna måste ta hänsyn till brottsofferperspektivet och vara anpassade efter det allmänna rättsmedvetandet.

Naturligtvis kan också mycket förebyggande arbete göras, för starkare familjer, ett livskraftigt civilsamhälle och bättre uppväxtvillkor för barn och unga. Ytterst har dock alla människor ett personligt ansvar för sina handlingar. Att slippa bli utsatt för brott är, liksom känslan av att kunna gå hem utan rädsla för att bli överfallen, en rättighet och ytterst en fråga om rättvisa.

Aron Modig
Förbundsordförande KDU

Mattias Grängzell
Ordförande KDU Malmö

Ardavan Khoshnood
KD Malmö, Polisnämnden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s