Reinfeldt pratar om pension vid 75, bra eller dåligt?

Yes, då är vi där igen. Ett resonemang kring pensionssystemet från statsminister Fredrik Reinfeldt och vänstern blir som galen.

Jag började morgonen med att läsa ”Fler måste kunna byta karriär mitt i livet” i DN och första tanken var, oj, vågar Reinfeldt ge ett sådant svar som 75 år som potentiell pensionsålder. Detta lär ju folk bli arga över. Kollar sen rubriker på de som bloggat om artikeln och ser då bl.a. ”I ett större sammanhang är Reinfeldts förslag pinsamt” och ”3,8 år lugna år som pensionär (om ni har tur). Grattis alla män!”.

Alltså att höja pensionsåldern från 65 till 75 år på en gång är rätt orealistiskt men den springande underfrågan är hur vi ska kunna finansiera pensionerna när vi som befolkning spås leva längre och längre samt att det då blir färre och färre som via sina jobb kan finansiera morgondagens pensioner. Reinfeldt försöker känns det som filosofera och diskutera kring hur vi ska lösa morgondagens problem och det jag är bekymrad över är hur fort nödvändiga resonemang sågas totalt. Vi kan inte höja skatterna hur mycket som helst för då vill inte folk jobba. Vi kan inte heller blunda för problemet med hur pensionssystemet idag är uppbyggt och hur framtiden ser ut.

Jag hoppas på en lugn och sansad debatt om det här mellan partitoppar, gräsrötter, ideella organisationer, fackförbund och medborgare. Vi måste hitta en lösning på problemet. Jag tycker själv att pensionsåldern behöver höjas men samtidigt vet jag mycket väl med en pappa som jobbat som byggarbetare och skogshuggare att kroppen inte orkar hur länge som helst. Men då måste det också bli mer accepterat att kunna byta jobb och karriär även efter 50 än vad det är idag. En lösning är väl också att göra fortsatt arbete och senare pension mer möjligt än vad det är idag på frivillig basis.

Diskutera gärna i kommentarsfältet. Jag försöker svara men håll det bara sakligt.

Ab, Exp, Sds, Skånskan, SVT, Svd,

Annonser

2 responses to “Reinfeldt pratar om pension vid 75, bra eller dåligt?

  1. ”Vi kan inte höja skatterna hur mycket som helst, för då vill folk inte jobba”.

    Nähä, ok. Men ni kanske ska börja med att inte SÄNKA dem i så fall?
    Har arbetslöshet och antalet socialbidragstagare minskat efter att ni sänkte skatten, för att få fler i arbete och färre på bidrag?

    • mattiasgrangzell

      Vi har redan testat skattehöjningar och det fungerar inte. Det löser bara kortsiktiga problem men skapar större problem sen när skatterna ska sänkas igen. Företag flyr också Sverige till andra länder för att det är för dyrt att driva företag i Sverige, småföretagare vågar inte anställa mer personal och växa för att det är för mycket byråkrati. Genom att sänka skatter får människor mer pengar i plånboken och jag tycker i alla fall inte det är fel att en sjuksköterska har fått en månadslön extra i plånboken efter jobbskatteavdragen. Jag tycker inte heller det är fel att det är enklare idag än för 6 år sedan att starta företag. Betyder detta att jag är nöjd, absolut inte. Vi har mycket kvar som behöver fixas i Sverige och det ökade antalet socialbidragstagare är ett av problemen som måste åtgärdas men de får inga extra jobb för att man höjer skatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s