Ja till skoluniform

Idag lyfter Ebba Busch, kommunalråd för Kristdemokraterna i Uppsala, en oerhört viktig fråga. Hon lyfter egentligen mest att man ska ta bort det förbud som finns för skolor att införa skoluniform. Det ska vara valfritt för skolor och inget tvång. Ebba lyfter att när vi har sådan bra modéindustri i Sverige så borde det inte vara några problem att utveckla en modern skoluniform.

Fördelarna med en skoluniform borde egentligen inte behöva förklaras men här i Sverige är det, precis som Ebba skriver, tabu att ens prata om det. Jag har länge ansett att skoluniformen är ett sätt att styra fokus under skoltiden från vilka kläder elever har och vem som har dyrast jacka till att fokusera på det skolan är till för. Jag går till och med så långt själv att tycka att det borde vara obligatoriskt på alla skolor i Sverige men har absolut ingenting emot att det skulle vara frivilligt för skolor heller. För en gångs skull måste vi gemensamt kunna bestämma att barnen är framtiden och att de inte ska behöva ställas inför en skolgång med eventuell mobbning. Sedan lär nog tyvärr aldrig mobbning försvinna även om jag kommer spendera mitt liv för att motverka mobbning men vi kan ta bort en faktor som ligger till grund för just mobbning i skolor.

Läs Ebbas artikel här och rösta på henne om du som läser kan. Om du inte bor i hennes valkrets, leta upp en annan politiker som aldrig skulle sluta kämpa mot mobbning och kryssa in denne i en beslutande församling. Den som ställer upp för införandet av skoluniform har min största respekt, det är dags att ta bort tabun från frågan och låta landets skolor lyfta fram kunskapen istället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s